• Historie

    KRONIEK VAN EEN UNIEKE VOETBALCLUB

    Op initiatief van Gerrit Slotboom sr., Joop Westbroek en Dick van Sonderen werd op 10 april 1946 voetbalvereniging Jonathan opgericht. Er bestond een groeiende behoefte aan zaterdagvoetbal, omdat de al bestaande clubs Saestum, Zeist en Patria op zondag speelden. Vanuit de bestaande Christelijke Jonge Mannen Vereniging Jonathan ontstond een onderafdeling ‘voetbal’.

    Nog vóór de Tweede Wereldoorlog had Zeist al een voetbalvereniging die op zaterdagmiddag speelde. ODO (Oefening Doet Overwinnen) voetbalde eind jaren dertig met twee teams in de toen nog bestaande christelijke voetbalbond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging ODO ter ziele.

    Na de oprichting van Jonathan in 1946 werden door de textielschaarste de oude shirts van ODO uit de kast gehaald.

     

     

  • Het eerste terrein van voetbalvereniging Jonathan was achter De Krakeling, tegenover het huidige hotel/restaurant Oud Londen in Zeist. De club huurde het terrein van een particulier en maakte het veld zelf speelklaar. Jonathan startte in het oprichtingsjaar in de tweede klasse afdeling Utrecht. Ter vergelijking; dat zou nu de zesde klasse van de KNVB zijn geweest.

    Met veertien overwinningen en zonder verliespunten veroverde Jonathan 1 met een ongeslagen status meteen het kampioenschap en promoveerde naar de eerst klasse afdeling Utrecht. Zeven jaren later (1954) behaalde Jonathan 1 opnieuw een kampioenschap. Door een tweede plaats in 1958 promoveerde het eerst elftal vanuit de afdeling Utrecht naar de vierde klasse van de KNVB, de "grote" voetbalbond. Inmiddels had de club meer dan tweehonderd leden.

    Eind jaren veertig verruilde Jonathan het veld achter De Krakeling voor de huidige accommodatie Achter ‘t Slot. Voor een periode van twintig jaar deelde de vereniging de velden nog met Patria en zelfs ook nog even met Saestum. De voorzieningen waren beperkt, maar Jonathan wist zich te redden met een klein aantal kleedkamers. Een houten keet deed dienst als verkooppunt voor limonade en snoep. Pas dertig jaar na de oprichting kon Jonathan in 1976 beschikken over haar eerste kantine.

     

  • De bouw van nieuwe woonwijken in Zeist-West leidde tot een explosieve groei van het ledenbestand. Liefst vijftig jeugdelftallen kende de club in 1979. Niet alleen de jeugdafdeling was groot. In die tijd telde de club een ongekend aantal van elf seniorenteams. De accommodatie moest worden uitgebreid en slechts zes jaar na de voltooiing van de eerste kantine verrees in 1982 een nieuw clubgebouw annex kleedruimte.

    In de jaren tachtig kende de club ook een sportieve groei. Na een verblijf van 23 seizoenen in de vierde klasse kon Jonathan onder leiding van Henne Olthof in 1981 eindelijk de kampioensvlag hijsen. Promotie naar de derde klasse was een feit. Een nieuwe titel in 1986, onder het trainerschap van Rob Meijer, bracht de club zelfs in de tweede klasse, een sindsdien niet meer geëvenaard niveau. Jonathan maakte begin jaren negentig kennis met het fenomeen degradatie (1991 en 1993), maar met het laatste kampioenschap in 1995 zette Jonathan 1 de weg naar boven weer in. De groen-witten promoveerden dat seizoen van de vierde naar de derde klasse. Trainer Pierre Stevenaart en voorzitter Martin Vermeer legden de terugreis vanuit Eemnes op de tandem af. Een jaar later was de vierde plaats voldoende voor promotie naar de tweede klasse. In 2001 deed Jonathan een stapje terug en speelde negen jaar lang onafgebroken in de derde klasse. Onder leiding van trainer Michel Blokker kon in 2010 weer een kampioenschap worden gevierd. Helaas volgde in 2011 weer degradatie naar de derde klasse.

  • Jonathan kreeg in 1985 te maken met een noviteit. Onder het voorzitterschap  van Piet van Duijvenbode introduceerde de club op het sportpark Achter ’t Slot damesvoetbal. Na een officiële oprichtingsvergadering schreef Jonathan een vrouwenteam in voor het seizoen 1985-1986. Initiatiefnemer Gert Jan Pater en Marjan Emo namen het damesteam onder hun hoede.

  • De bekendste jeugdspeler van Jonathan die het betaald voetbal haalde, is Jan van Halst (1969). De huidige televisie-voetbalanalist speelde na zijn jeugdjaren bij Jonathan voor FC Utrecht, FC Wageningen, FC Twente, Ajax, Fortuna Sittard en Vitesse. In april 2008 bracht Van Halst een bezoek aan zijn oude club en trakteerde de bomvolle kantine op een boeiende presentatie. Generatiegenoot Raymond Koopman (1969) vertrok op 19-jarige leeftijd voor één seizoen naar FC Wageningen, alvorens in de periode 1989-1991 voor het Spakenburgse IJsselmeervogels uit te komen. Daarna verkaste hij naar TOP Oss waar hij tien seizoenen het doel verdedigde. In Brabant ontpopte hij zich tot publiekslieveling. Er is in het Osse stadion zelfs een tribunevak naar hem vernoemd. Van Halst en Koopman speelden jarenlang in dezelfde jeugdteams van Jonathan.

  • Vandaag de dag telt Jonathan een ledenbestand van circa 1350 spelende leden, waarbij vooral het aantal jeugdteam groeit. Bovendien begroet Jonathan wekelijks zo’n honderd Groene Welpen (vijf- en zesjarigen) die achter ons clubhuis in de daarvoor speciaal aangelegde kunstgrasveldjes hun onderlinge wedstrijden spelen. Jonathan telt voorts negen seniorenteams, een 7 tegen 7 team en drie recreantengroepen.

    In het najaar van 2007 gingen de spaden de grond in voor een grondige renovatie en uitbreiding van de accommodatie. Niet alleen kreeg Jonathan er vier nieuwe kleedkamers bij, ook de kantine onderging een flinke metamorfose. De inrichting van de keuken veranderde compleet, de toiletgroepen kregen een moderne look en Jonathan realiseerde een nieuwe ontvangstruimte.

  • In de zomer van 2010 zijn na een lange procedure twee kunstgrasvelden aangelegd. In augustus 2010 zijn deze twee velden geopend met een wedstrijd tussen Jonathan 1 en FC Utrecht A1. Onder leiding van scheidsrechter Dick Jol verrichtten sportwethouder Jacqueline Verbeek en Hoofd Sport & Recreatie Nico Lantinga de aftrap en dus de opening van de nieuwe velden. In het voorjaar van 2011 startte Jonathan in samenwerking met supermarkt C1000 André van Ek een voetbalplaatjesactie. Vele honderden voetbalplaatjesboeken gingen er over de toonbank. De actie was zeer succesvol. Op de ruilmiddagen kwamen vele ouders en kinderen om hun plaatjesverzameling compleet te krijgen.

  • De kleedkamers aan de slootzijde (voorheen "De Witte Kleedkamers") zijn eind jaren '40 gevestigd. In 2012 zijn deze kleedkamers bijna tot aan de grond afgebroken, heringedeeld en volledig gerenoveerd. De beide gebouwen zijn ten tijde van de renovatie geschakeld met een materiaalruimte.

    (laatste update, jan 2017)