• Marco Knopper gaat voor 5 maanden naar Japan

Zaterdag 17 september stond een leuk artikel over de middenvelder van het eerste elftal Marco Knopper in het Algemeen Dagblad.

Bron: AD    Tekst: Martin Veldhuizen

Middenvelder Marco Knopper van de Zeister tweedeklasser Jonathan voetbalt de komende vijf maanden in Japan. „Tokio voelt voor mij als thuiskomen.”

Of hij een beetje Japans spreekt? Marco Kenzo Knopper (21) uit Zeist beantwoordt die vraag met Sukoshi, wat ‘een beetje’ betekent. De aanvallende middenvelder van zaterdagtweedeklasser Jonathan is terug op zijn geboortegrond.

„Mijn ouders hebben zes jaar in Japan gewoond, mijn vader werkte toen in Tokio. In die periode ben ik geboren”, zegt Knopper, die afgelopen maandag zijn vlucht naar het land van de rijzende zon maar net haalde. „Het was complete chaos op Schiphol. Ik moest rennen om het vliegtuig te halen, een minuut later ging de gate dicht”

Uitwisselingsprogramma

Knopper rondde dit jaar zijn studie Econometrie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam af. In het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma verblijft hij de komende vijf maanden op de Keio University, waar hij wat extra vakken gaat volgen. „Omdat ik mijn studie al heb afgerond staat er weinig druk op. Ik ga een paar dagen per week studeren en tripjes naar andere mooie steden maken.”

Het gezin van de Zeistenaar keerde vier jaar na zijn geboorte terug naar Nederland. Knopper bewaart goede herinneringen aan Japan, dat hij sindsdien een aantal keer bezocht. „Ik houd van de cultuur en vind het eten er heerlijk. Tokio voelt voor mij als thuiskomen. Toen ik hier een jaar of zes geleden voor het laatst was, herkende ik zelfs een speeltuintje waar ik vroeger kwam.”

Knopper maakte in het seizoen 2018-2019 als A-junior zijn debuut in de hoofdmacht van Jonathan. Elf competitietreffers stonden er aan het eind van het seizoen op zijn naam, een aantal dat hij een jaar later met zeventien doelpunten ruim overtrof.

Vorig seizoen maakte hij er zelfs 21 in de competitie, plus drie in de play-offs. Zijn voorlopig laatste officiële treffer scoorde hij op 18 juni. In de finale van de play-offs zette hij zijn ploeg tegen DESTO op een 2-0 voorsprong, waarna promotie een feit was.

„De ontlading is na ieder doelpunt groot, maar dit was heel bijzonder. Er stond veel druk op die wedstrijd én veel publiek langs de kant. Eerst miste ik nog een aantal kansen, maar uiteindelijk lukte het om na een steekpass van Roy Versluis te scoren. Dat was echt schitterend, eindelijk gingen we naar de tweede klasse.”

De terugkeer van Jonathan op het niveau waarop de club in het seizoen 2010-2011 voor het laatst actief was, maakt Knopper niet mee. Net als de bekerwedstrijd van zijn ploeg tegen FC De Bilt, vanmiddag op sportpark Achter ‘t Slot.

Het duel van vorige week bij EDO (4-1 nederlaag) is voorlopig zijn laatste voor Jonathan. Maar trainer Rob Zomer en zijn ploeggenoten hoeven niet bang te zijn dat hij in februari zonder conditie en met een fors aantal extra kilo’s lichaamsgewicht terugkeert bij de club. Want Knopper gaat in Japan gewoon door met voetballen.

Vrienden

„Mijn ouders hebben veel vrienden in Japan. Eén daarvan heeft een voetbalteam opgericht, waarvoor ik ga spelen. Ik kan niet wachten tot het begint, ik heb het altijd een magisch idee gevonden om in een ander land te voetballen. Wat het niveau is? Geen idee, maar de meeste Japanners hebben een enorm goede basistechniek. Het scorend vermogen is een stuk minder, misschien kan ik ze aan doelpunten helpen.” Met twee trainingen per week en een wedstrijd op zaterdag blijft hij in hetzelfde ritme als zijn teamgenoten bij Jonathan. „Als ik terug ben, wil ik mij zo snel mogelijk weer in het elftal knokken”, zegt Knopper, die het telefoongesprek beëindigt met een Japanse groet: Sayonara