• Jonathan VR1 geeft zege uit handen bij Vreeswijk (4-2)

Zaterdag 24 september stond voor Jonathan VR1 in het teken van de eerste competitiewedstrijd in de 3e klasse. Daarmee ook een historische mijlpaal voor Jonathan, want nooit eerder kwam een vrouwenteam in de A categorie uit. In dat kader is het ook goed te vermelden dat met de nieuwe competitie opzet bij de junioren, enkele weken geleden Jonathan MO15-1 de primeur had van het allereerste Jonathan (meisjes)team in de A categorie. Het team draait bovenin mee in de hoofdklasse en laat zien dat ook op langere termijn het vrouwenvoetbal bij Jonathan er kwalitatief goed voorstaat.

De geschiedenis van Vreeswijk gaat terug tot in de negende eeuw, zo is te lezen op wikipedia. Het dorp ontstond als militaire vesting ter bescherming van de Oude Sluis, die gebouwd was om Utrecht met de Rijn te verbinden. Met zo’n geschiedenis kon Jonathan een tegenstander verwachten die de verdediging wel op orde zou hebben. Maar zoals zo vaak is niets wat het lijkt. De eerste helft wist Jonathan VR1 door vroegtijdig druk zetten op de Vreeswijkse verdediging de druk op de ketel te houden en ook een aantal zeer grote kansen te creëeren. Toch was de eerste mogelijkheid voor Vreeswijk, maar keepster Anna bracht met een prachtige snoekduik uitstekend redding.

Daarna was het toch vooral Jonathan die de kansen wist te crëeren. Renske brak door op de rechterkant maar de volley van Lisa vlak voor het doel verdween helaas in de handen van de keeper. Even later wist Renske lopend op een diepe bal het duel te winnen van haar tegenstander en zich alleen voor de keeper te manoeuvreren, haar schot miste echter richting.

Rond de 40ste minuut was het dan toch raak voor Jonathan. Een corner van Edel werd door Madelief uitstekend in de rechterhoek binnengekopt. Een verdiende voorsprong van Jonathan was een feit. Goed gemutst kon de ploeg dan ook de thee opzoeken.

Waar Jonathan de eerste helft de ploeg was met de grootste mogelijkheden, kende de wedstrijd de tweede helft een heel ander spelpatroon. Door enkele omzettingen bij Vreeswijk lukte het Jonathan niet meer om fouten in de Vreeswijkse verdediging af te dwingen. De tweede helft was Vreeswijk duidelijk de betere ploeg. Het lukte Jonathan onvoldoende om onder de druk uit te voetballen terwijl Vreeswijk door enkele omzettingen juist beter in staat was om vroegtijdig balverlies te voorkomen. Jonathan moest dan ook toezien hoe Vreeswijk langs zij kwam en uitliep naar een 3-1 voorsprong.

Toch bleef Jonathan VR1 knokken. Jasmijn brak goed door aan de rechterkant, kapte haar tegenstandster uit en sneed goed naar binnen, waarna haar schot ook onder de keeper door in het doel verdween. Jonathan kon nog even hoop putten op meer dan een nipte nederlaag maar uiteindelijk besloot Vreeswijk de wedstrijd met een vrije trap die de 4-2 eindstand opleverde.

De balans opmakend voor Jonathan was het een wedstrijd met twee gezichten. Maar wetende dat Vreeswijk vorig jaar hoog in de 3e klasse is geëindigd kan Jonathan wel verder met deze wedstrijd. Het tempo en de druk in de 3e klasse is duidelijk wat hoger dan in de 4e klasse, de komende weken zal Jonathan daar elke week een beetje beter mee om moeten leren gaan.