• Mijmeringen bij het overlijden van Karel van Delft

Afgelopen maandag 28 december is Karel van Delft overleden.

Een markant lid van de vv Jonathan in het verleden. Hij maakte deel uit van het elftal dat in april 1981 kampioen werd in de vierde klasse van de amateurcompetitie van de KNVB. Markant ook om zijn bijnaam zoals iedere speler in die tijd had. “De Tulp” was de eigenlijk logische bijnaam van Karel want hij kwam uit een bloemenfamilie. Spits Ies Visser had als bijnaam “Der Bomber” en midfield Harry Henschen “Nack”. Zomaar wat namen uit die tijd.

Karel was een razendsnelle spits die vaak het doel wist te vinden. In zijn hoogtijdagen was hij een van de topscorers in de Utrechtse regio. Karel had een bijzondere band met trainer Henne Olthoff in de eind zeventiger begin tachtiger jaren. Een charismatische trainer die velen aan zich wist te binden. Henne Olthoff hield een wedstrijdboek bij waarin hij alle wedstrijden analyseerde maar nog belangrijker alle spelers een cijfer toedichtte. Dat boek kreeg Karel cadeau bij zijn afscheid. En daar was hij erg trots op.

Over één incident was Henne Olthoff feitelijk niet zo blij. Jonathan werd in die periode weliswaar kampioen maar het verloor ook wel eens een wedstrijd. Zo ook een uitwedstrijd bij Terschuurse Boys. Kansloos waren de groenwitten maar na afloop in de kleedkamer riep Karel dat hij wel lekker had gevoetbald. Door die uitspraak ontstak trainer Henne Olthoff in toorn en liet Karel alle hoeken van de kleedkamer zien.

Na zijn voetballoopbaan was Karel ook nog een betrokken ouder en een van de  initiatiefnemers van de eerste en zeer goed bezochte hearing binnen de club. Karel volgde de club daarna op afstand maar was nog niet zolang geleden aanwezig op een door Rinus Geleijnse georganiseerde reünie van markante oud Jonathan-leden. Daar genoot hij zichtbaar van en had een brede smile op zijn gezicht.

We wisten, dat hij toen al ziek was, maar hoorden van hem dat de ziekte vrij goed onder controle was. Helaas bleek dat van tijdelijke aard te zijn. Het ging daarna minder en minder met hem en afgelopen week moest hij het leven verlaten. Wie hem kenden hebben ongetwijfeld goede herinneringen aan Karel.

Wij wensen zijn vrouw  Mieke, Simon, Niels en Renske veel sterkte.