• Aan de Bal Arnaud Miltenburg

  Aan de bal: Arnaud Miltenburg, voorzitter Jonathan

  Voor velen binnen Jonathan is hij inmiddels een bekende en je kunt hem haast niet missen als je een bezoek brengt aan het sportpak achter ’t Slot: Arnaud Miltenburg, sinds de zomer van 2018 de voorzitter van Jonathan. Samen met partner Annelies Kraan en 3 zoons is het gezin al meer dan 10 jaar in diverse rollen als vrijwilliger binnen Jonathan te vinden. De band met Jonathan gaat al wat verder terug in de tijd. Met erevoorzitter Bram Kraan als aangetrouwde familie, is de liefde voor de club met de paplepel in gegoten.

  Echte voetbalman

  Arnaud omschrijft zichzelf als ‘een echte voetbalman’, en dat moet je ook wel zijn om de functie van voorzitter bij een grote voetbalvereniging te kunnen vervullen. Want eerlijk is eerlijk, het voorzitterschap gaat niet altijd van een leien dakje. Waar verschillende mensen samenwerken, spelen meerdere belangen en zijn verschillende meningen. Dat is soms even zoeken en compromissen sluiten. Zo ook binnen ons bestuur. Arnaud: “Met een gemeenschappelijk belang voor ogen leidt de ‘groene draad’ onze vereniging steeds meer in dezelfde richting. Het is misschien een cliché, maar ik geloof in het feit dat we samen sterker zijn en dat binnen Jonathan plek is voor iedereen. Onze vereniging is niets voor niets zo groot geworden. Dat kan alleen door met elkaar en voor elkaar klaar te staan”.

  Kennis en ervaring

  Als voetbalvader loopt Arnaud al wat langer rond op de club. Voor zijn officiële benoeming als voorzitter was Arnaud al circa 5 jaar actief binnen het bestuur. Dit startte met de verantwoordelijkheid voor wedstrijdzaken. Ook professioneel gezien heeft Arnaud veel operationele en beleidsmatige ervaring opgedaan binnen de voetbalwereld bij onder andere FC Utrecht, Roda JC en NEC Nijmegen en heeft in de keuken mogen kijken bij onder andere: Borussia Dortmund, Hamburger SV en Paris Saint Germain. En die kennis en ervaring komt nu goed van pas.

  Wat doet een voorzitter van een voetbalvereniging?

  Bij het voorzitterschap komt aardig wat kijken. Zo is de voorzitter onder andere verantwoordelijk voor het leiding geven aan en toezicht houden op het verenigingsleven, het zorgdragen voor de naleving van alle officiële voorschriften en reglementen, een gedegen organisatiestructuur, aansturing van commissies en het leiden van de bestuursvergadering. Het klinkt simpel maar het vergt aardig wat tijd en inspanning van alle bestuursleden en commissies om samen het verenigingsbeleid vast te stellen en vervolgens ook zo uit te voeren. Daarbij is de voorzitter het gezicht naar buiten, bijvoorbeeld als officiële woordvoerder binnen de vereniging en treedt hij op als de contactpersoon naar diverse instanties zoals gemeente en KNVB. Ook op het gebied van communicatie binnen de club speelt de voorzitter een belangrijke rol.

  Ongelooflijk veel gerealiseerd samen!

  Met het aangaan van de rol van voorzitter binnen Jonathan heeft Arnaud zichzelf de nodige doelen gesteld. Arnaud: “Maar voordat we het over de plannen in de toekomst hebben, wil ik graag nog even benadrukken hoeveel we de afgelopen jaren met elkaar hebben gerealiseerd. Alles begint met een goed beleidsplan. Tien jaar geleden was daar misschien nog niet veel aandacht voor, maar sinds die tijd zijn de nodige plannen ontwikkeld en uitgevoerd. Daarmee is Jonathan enorm gegroeid naar ruim 1.400 leden. De meeste eerste jeugdteams spelen op divisie niveau en we plukken de vruchten van het werk van succesvolle trainers die door onszelf zijn opgeleid. Dankzij onze goede relatie met Betaald Voetbalclubs, waaronder FC Utrecht hebben per seizoen gemiddeld vier jeugdspelers de overstap kunnen maken naar een Betaald Voetbalclub.

  En wat dacht je van de explosieve groei van ons meisjes-/damesvoetbal: van 10 naar meer dan 125 meiden! Ook de groep recreanten en onze 35+ en 45+ teams zorgen voor de nodige sportieve reuring op onze groene velden. En daar eindigt het niet, want ook in de zaal trappen de ‘Jonathanners’ ondertussen een lekker balletje weg. Bovenaan staat de veiligheid in- en rond onze velden, daarom zijn in nauwe samenwerking met de Gemeente Zeist veel verbetermaatregelen getroffen om iedereen veilig van en naar ons sportpark te brengen.

  Ook op financieel vlak heeft Jonathan zich ontwikkeld tot een stabiele vereniging met een positief eigen vermogen. Op organisatieniveau zijn er allerlei belangrijke commissies opgericht. En als partner van onder andere Make-A-Wish en stichting Intermezzo (Zonnehuizen), Vrijwilligerscentrale en Jeugdsportfonds drukt Jonathan ook op maatschappelijk vlak een stempel op het sociale leven in Zeist. Op het gebied van voetbalzaken draagt de goede verhouding met de KNVB, bij aan alle nieuwe ontwikkelingen en plannen. Er is echt heel veel gerealiseerd door ons samen!”

  Bouwen in stabiliteit en continuïteit

  Kijken we naar de toekomst dan wil de voorzitter vooral verder gaan met bouwen. “Het start met een helder beleidsplan als uitgangspunt voor de zaken die we oppakken en de prioritering daarvan”, aldus de voorzitter. “We willen veel, maar helaas kan niet alles tegelijk. Daarom bepalen we binnen het bestuur samen wat we oppakken en wanneer en soms levert dat wat strijd op, maar zonder wrijving geen glans. Onze speerpunten zijn bijvoorbeeld het naar een hoger niveau brengen van ons eerste en tweede elftal. Bij het hoge niveau van onze prestatieve jeugdteams kan het niveau van ons eerste en tweede eigenlijk niet achterblijven. En het nieuwe vrijwilligersbeleid vraagt ook nadrukkelijk de aandacht. Er is echt meer hulp nodig en die gaan we ook van onze leden vragen. Bijvoorbeeld op projectbasis waardoor we het werk goed kunnen verdelen en mensen nog meer betrokken worden bij onze club. Onder andere om hen zelf ook verantwoordelijk te maken voor bepaalde zaken zoals het per team aandragen van vrijwilligers voor hulp in de koffiehoek of het draaien van bardiensten. Er ligt nog zoveel kennis en expertise verstopt onder onze leden, zonde. Samen doen, maak het ook leuker en draagt bij aan het saamhorigheidsgevoel.”

  Met trots het 75-jarig jubileum tegemoet

  Ook maatschappelijk gezien wil de voorzitter een nog grotere rol vervullen, bijvoorbeeld door het voetbal binnen Jonathan ook toegankelijk te maken voor gehandicapten met een G-team of team voor visueel gehandicapten. Arnaud: “Daarbij liggen er nog behoorlijk wat wensen op het gebied van de doorontwikkeling van ons sportpark binnen het masterplan Buitensport van de Gemeente Zeist. Het is slechts een kleine greep uit een tal van activiteiten die Jonathan maken wat het nu is: een prachtig mooie vereniging die een prominente plaats inneemt in de Gemeente Zeist door onze sociale opstelling en open karakter. Ik ben echt ongelooflijk trots dat wij dit met en voor elkaar hebben gerealiseerd en dat is ook waar ik mij voor zal blijven inzetten; aanwezig, betrokken, zichtbaar en vaak ook ‘gewoon’ de handen uit de mouwen. Op naar ons 75-jarig jubileum!

  En de bal is voor…

  Ik geef de bal graag door aan Raymond Koopman, Assistent en keeperstrainer van ons eerste elftal. Een Jonathanner in hart en nieren.